Eteeriset öljyt

Luonnosta tukea elämän eri haasteisiin

Luonnolliset eteeriset öljyt parantavat fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Tämä muinainen hoitomuoto perustuu siihen, että tietyt kasveista uutetut öljyt voivat vaikuttaa kehoon ja mielialaan monin eri tavoin

Aromaterapia

Aromaterapia on luonnollinen kehon ja mielen harmonisointiin soveltuva hoitomuoto, joka ottaa ihmisen huomioon kokonaisuutena.

Keho -Mieli- Sielu- Iho

Esimerkiksi: Laventelin eteerinen öljy

Keho: Sydämen rytmihäiriöt ja tykytykset, vaihdevuodet, PMS-oireet, anemia, suonikohjut jne.

Mieli: Stressi, masennus, vahvistaa hermostoa, pelot, hysteria, henkinen uupumus jne.

Sielu: Kaikki chakrat, kiltin tytön syndroomaan, kun on unohtanut itsenä, avaa ja pehmentää sydäntä.

Iho: Kuiva ja rasvainen iho, akne, ihottuma, nokkosen polttamat, kaikki palovammat, vaippaihottuma, haavat, hiertymät, psoriasis, hilse, kutina. Lähes kaikki ihon erilaiset haasteet.

Hitusen historiaa

Vuosituhansien ajan on käytetty aromaattisia öljyjä sielun- ja ruumiin puhdistamisessa sekä parantamisessa.

Esi-isät ovat jo tienneet, joidenkin kasvien olevan parantavia, kun taas toiset ovat myrkyllisiä. Parantavia kasveja käytettiin piristämään, tukemaan elimistöä tai haavojen hoidossa. Jotkut kasvit taas auttoivat pääsemään eroon ei toivotusta raskaudesta. Kyseessä on arvokas perimätieto, joka on kulkenut sukupolvelta toiselle. Shamaanit, poppamiehet ja intiaanit ovat käyttäneet omissa seremonioissaan erilaisia rohdoskasveja kautta aikojen.

Raamatussa on useita mainintoja eteeristen öljyjen käytöstä ja useat niistä ovat edelleen käytössä. Tässä muutama: mirha, myrtti, seetri, sypressi, ruusu, mänty, kuusi, laakerinlehti, kaneli, bentsoe, frankincense.

Kreikkalaisetkin tunsivat hyvin erilaisten parantavien ja rentouttavien kukkien vaikutukset. Hippokrateen nykyaikaisen lääketieteen isän, kirjoituksissa on myös merkintöjä useista kasveista, joilla on lääkkeenomaisia vaikutuksia terveyteen.

Ayurvedassa intialaisessa pyhässä lääketieteessä käytettiin ihmisten psyykeen hoitamiseen samoja eteerisiä öljyjä, jotka ovat edelleen länsimaisessa lääketieteessä käytössä vieläkin. Hankalia olotiloja, ahdistusta yms. helpotettiin Ayurvedassa nerolilla, salvialla, rosmariinilla ja meiramilla. Unta antamaan käytettiin laventelia, melissa, nerolia, ruusua. Depression hoitoon olivat myös omat kasvinsa laventeli, inkivääri, korianteri ja sitruuna. Keskittymisvaikeuksissa käytettiin bergamottia, basilikaa, korianteria ja neilikkaa.

Rene Gattefosse keksi aromaterapia käsitteen Grassessa Ranskassa 1920 -luvulla hajuvesiteollisuuden kehdossa. Nykyisin aromaterapiasta löytyy runsaasti tutkimustuloksia useasta eri tietokannasta.

Hydrolaatit eli kasvivedet

Aromaterapiassa käytetään hydrolaatteja eli kasvivesiä, jotka syntyvät eteeristen öljyjen valmistuksessa sivutuotteena. Lisäksi on lukuisia kasviöljyjä, jotka ovat hoitavia sellaisenaan tai käytettynä hydrolaattien tai eteeristen öljyjen kanssa. 

Ruusu tai laventeli -hydrolaatteja voi käyttää turvallisesti raskaana ollessa, vauvojen läheisyydessä, myös elämän loppuvaiheessa.

Mistä ja miten eteerisiä öljyjä tehdään?

Eteerisiä öljyjä saadaan useilla eri tuotantotavoilla: kasveista, kukista, lehdistä, juurista, hedelmien kuorista, neulasista, lehdistä, oksista sekä pihkaa juoksuttamalla.

Eteerisiä öljyjä valmistetaan:

  • Höyrytislaamalla,
  • vesitislauksella,
  • vesihöyrytislauksella,
  • puristamalla,
  • uuttamalla,
  • absorptiolla sekä
  • CO2- uuttamalla.

Öljyt ovat huomattavasti tehokkaampia, kuin itse kasvit. Esimerkiksi yhteen tippaan laventelin eteeristä öljyä tarvitaan yksi kottikärryllinen laventelia. Öljyjä valittaessa on tärkeää ottaa huomioon, onko kontraindikaatioita juuri kyseiselle öljylle. Kokonaisuuden kannalta on hyvä ottaa huomioon ikä, lääkitys, raskaus, perussairaudet sekä muut öljyn valintaan vaikuttavat tekijät.

Eteeriset öljyt laimennetaan aina hyvään kasviöljyyn, jos ne laitetaan iholle. Laimentaminen tapahtuu aina käyttötarkoituksen mukaisesti. Laimennukseen valitaan öljy käyttötarkoituksen mukaisesti. Eteerisiä öljyjä laimettaessa jokaisella öljyllä on oma laimennus ohjeensa. Eli kaikkia öljyjä ei laimenneta yhden ohjeen mukaan.

Laventelia ja teepuu öljyä voi käyttää laimentamatta, pienille ihoalueille lyhytaikaisessa käytössä.

Sitruuna ja appelsiini

Sitruuna Citrus limon

Sitruuna on käyttökohteiltaan monipuolinen öljy: vastustuskykyä lisäävä, tartuntoja ehkäisevä, verta puhdistava, mieltä kirkastava, antaa voimaa päivään, auttaa keskittymään, kaamosmasennus, mielialan vaihtelut, hermosäryt, pelot, lisää keskittymiskykyä, päänsärky, migreeni. Verenkiertoa elvyttävä, vyöruusu, verisuonia vahvistava. Ruoansulatuksen tueksi, sisäelimiä elvyttämään ja puhdistamaan.

Hengitysteille ja iholle myös monikäyttöinen öljy. Couperosa, rasvainen iho, syylät, känsät, kovettumat, suonikohjut, selluliitti, nesteen poistoon kehosta.

Lisäksi sitruunan eteeristä öljyä voi käyttää siivouksessa, huoneilman raikastamisessa, luomaan hyvää ilmapiiriä ja tunnelmaa kotiin.

Matala verenpaine on käytön vasta-aiheena. Fototoksinen eli reagoi auringonvalon kanssa.

Sitrusöljyt valmistetaan kuorista puristamalla, jolloin on tärkeää valita luomulaatuinen öljy. Tällöin vältytään erilaisten kasvinsuojeluaineiden jäämiltä.

Appelsiini Citrus sinensis

Appelsiiniöljy on monipuolinen käyttökohteiltaan, sitä voidaan käyttää: 

  • ahdistusta lievittämään, 
  • tukemaan hermostoa, 
  • ruoansulatusta, 
  • hengitysteille, 
  • lihaskipuihin, 
  • hormonitoiminnan tueksi, 
  • PMS-oireet, 
  • vaihdevuodet ja muut naisten hormonaaliset haasteet, tasapainottaa mielialoja, 
  • tunnetyöskentelyyn, 
  • ADHD jne. 

Appelsiiniöljy ei sovellu imettäville äideille. Se on fototoksinen eli reagoi auringonvalon kanssa.


Laventeli

Laventeli Lavandula angustifolia

Jos minun olisi pakko valita yksi öljy elämääni se olisi Laventeli Lavandula angustifolia, kyseessä on niin huikea öljy, luomulaatuisena. Tätä öljyä voidaan käyttää laimentamattomana tipoittain hyönteisten pistoissa, palovammoissa, iholla olevissa sienissä, jalkasienissä, ihon epäpuhtauksissa jne. Tutkimukset osoittavat laventelin vähentävän unilääkkeiden käyttöä ja samalla se tukevan rauhallista ja levollista yö unta.

Laventelin käytöllä on pitkät perinteet aromaterapiassa ja sen vaikutukset ovat havaittavissa niin fyysisessä kuin psyykkisessä kehossa.

Laventelin haju voi olla myös epämiellyttävä, niin silloin kannattaa valita luomulaatuinen laventeliöljy. Öljy myös soveltuu herkille ihmisille laimennettuna.

Laventelin käyttömahdollisuudet ovat laajat, tässä muutama esimerkiksi: kipua lievittävä, ahdistusta vähentävä, antiseptinen, sieniä, loisia, viruksia bakteereja tuhoava, viilentävä, rentouttava. Hermoston ongelmat, stressi, väsymys, henkinen uupumus, unettomuus, kipu öljy. Lihasjäykkyys, iskias, noidannuoli, urheilun jälkeen. Ruoansulatuksen tueksi, hengitysteille, PMS-oireet, vaihdevuodevuosien tueksi, kuukautiskipuihin. Soveltuu kaikille chakroille soveltuu käytettäväksi, rahoittaa sydäntä. Laventeli soveltuu käytettäväksi tuoksukivellä, huonetuoksuna, inhaloituna, iholla, shampoissa, kylvyissä, liinavaatekaapissa jne.

Mänty, rosmariini

Mänty Pinus sylvestris

Mäntyöljylle ei tunneta kontraindikaatioita. Mänty öljyllä on lukuisia käyttömahdollisuuksia: deudoroiva, antiseptinen, nestettä poistava, hengitystä avaava, antihistamiinin omainen, tehokas ehkäisemään diabetesta, testosteronin omainen, sympaattista hermostoa vahvistava. Monet hermostoon liittyvät haasteet, tukkoinen aivotoiminta, energianpuute, hajamielisyys, päämäärättömyys. Lihakset, reumakivut, fibromyalgia, iskias, erilaiset nivelongelmat, ruoansulatus, hengitystiet. Neste- ja verenkierto, huono verenkierto, eturauhasvaivat, eturauhastulehdus.

Tukee miesten hormonitoimintaa nuorempana ja kypsään ikäänkin ehtineenä, miesten vaihdevuodet, testosteronin puute. Erilaiset ihon ongelmat. Männyllä on kortisonimainen vaikutus, jolloin se soveltuu hyvin kutinaan ja psoriakseen.

Laadukas öljy tuo mieleen metsän ja sen raikkauden, jolloin keho ja mieli vahvistuu. Männyn eteerisestä öljystä voit valmistaa hieronta öljyn muiden öljyjen kanssa. Huomioi kontraindikaatiot.

Rosmariini ct.cineol Salvia rosmarinus, Rosmarinus officinalis

Kontraindikaatiot: ei raskauden aikana, kohottaa verenpainetta, ei imettäville äideille, eikä pienille lapsille. Ei sovellu ensimmäiseksi öljyksi astmaatikoille, ei epileptikoille. Laimennettava käyttötarkoituksen mukaisesti.

Rosmariinilla on monet käyttömahdollisuudet: limaa irrottava, diureetti, antiseptien, antibakteerinen, diabetesta ehkäisevä, sympaattista hermostoa vahvistava, yskää lievittävä, verenpainetta nostava. Hermosto, alakuloisuus, uupuminen, väsymys, oppimisvaikeudet, stressinsietokyky. Lihakset, kylmät jalat, reuma, nivelkivut, lihasten väsymistilat, niveltulehdus. Ruoansulatus, suolistotulehdukset, hengitysteille, flunssa, yskä, kurkkukivut. Verenkierto ja erilaiset ihon haasteet.

Muutama vinkki

Perusohje laimentamiseen 1gtt= yksi tippa

0,5% 1gtt/10ml Herkät ihmiset, kasvot, vauvat, pikkulapset, psykosomaattiset vaivat, krooniset sairaudet.

1% 2gtt/10ml Yli kolme vuotiaat lapset, vartalo öljy, päivittäiseen käyttöön.

2% 4gtt/10ml Vartalo -ja hieronta öljy, wellneshoidot. Jatkuvaan käyttöön.

3% 6gtt/10ml Aikuiset, kipu, loukkaantumiset, kylpy öljy, vaikutus mieleen ja kehoon. Paikallisesti, ei jatkuvaan käyttöön.

Potkua päivään:

2gtt sitruuna

2gtt rosmariini ct.cineol

1gtt mänty

Tämä ohje soveltuu käytettäväksi diffuuserissa, tuoksulampussa, tuoksukivellä, inhalaatiotikussa. 

Kaipaatko rauhoittumista ja rentoutumista iltaan?

3gtt appelsiini (makea)

2gtt laventeli

1gtt seetripuu

Tämä ohje soveltuu käytettäväksi diffuuserissa, tuoksulampussa, tuoksukivellä, inhalaatiotikussa. Voit myös valmistaa rollerin lisäämällä laventelihydrolaattia tai kasviöljyä 4,5ml.

Rauhaisaa oloa juuri sinulle.